新猫注册

陈伯母的语录

少女怀春总是诗 发表于 2005-1-24 11:50:58 | 显示全部楼层 |阅读模式

拿 我 講 過 d 野 你 唔 好 "得 啦 得 啦" 咁 應 左 就 算 呀 下!做!

好 心 你 得 閒 就 買 d 名 人 傳 記、世 界 名 著 番 黎 睇 啦!邊 度 有 大 學 生 睇 漫 畫 架!你 快 d 同 我 丟 哂 佢 呀,比 人 知 道 你 係 大 學 生 仲 睇 漫 畫 比 人 笑 死 呀!
你 朝 朝 早 起 身 都 要 洗 頭 至 出 得 門 口 呀,我 包 你 一 生 都 註 定 失 敗 呀!
成 日 顧 住 對 住 部 電 腦 呀,我 包 你 一 生 都 唔 會 快 樂 呀!
好 心 你 擺 野 就 歸 邊 啦!你 擺 野 唔 歸 邊 就 等 如 做 人 唔 歸 邊,成 世 都 危 危 乎 架 啦!
你 呀,平 時 同 d friend 講 野 就 用 英 文 交 談,唔 係 你 第 時 出 到 黎 唔 識 講 架 啦!
我 買 部 電 腦 比 你 唔 係 俾 你 打 機 上 網 既,係 俾 你 愛 黎 學 打 字 既!
你 做 乜 享 房 又 唔 開 窗 呀!估 唔 到 你 受 過 高 等 教 育 都 仲 咁 無 知 既!
( 呢 排 成 日 講 既 金 句 ) 你 都 戇 居 架!
例 句 一︰人 人 一 朝 早 起 身 就 走 去 著 番 件 衫,你 就 一 起 身 就 除 哂 衫 走 去 沖 涼!你 都 戇 居 架!
例 句 二︰我 整 d 米 粉 買 左 幾 廿 蚊 魚 餚 架 d 湯,別 府 果 d 好 食﹖你 都 戇 居 架!

你 晚 晚 都 咁 夜 訓,都 唔 知 係 咪 魔 鬼 撒 旦 黎 架,都 唔 係 人 黎 既!

夜 晚 唔 願 訓,日 日 又 訓 到 天 黑 先 起 身。你 同 果 d 舞 女 有 咩 分 別 丫﹖

[後 記]︰其 實 我 知 道 媽 咪 係 好 錫 我 同 為 我 好 架,不 過 有 時 d 理 論 都 幾 得 人 驚 同 幾 攪 笑,所 以 寫 出 黎 同 大 家 分 享 下 咁 啦!冇 野 架!唔 係 串 你 呀 媽 咪!  

~~~~~~~~~~~~~其实偶是深有同感的,所以转回来与大家分享
肥猫是大坏蛋 发表于 2005-1-24 11:51:55 | 显示全部楼层
沙发。。。还一句话。。。拜托说国语啦

抱抱熊 发表于 2005-1-24 11:53:01 | 显示全部楼层
好多繁体

楼主| 少女怀春总是诗 发表于 2005-1-24 11:54:12 | 显示全部楼层
国语~~~~~~~那只好翻译成国文

天使〖泪〗 发表于 2005-1-24 11:54:24 | 显示全部楼层
这索。。。。不是很能明白

肥猫是大坏蛋 发表于 2005-1-24 11:59:43 | 显示全部楼层
你有米有看过功夫?不要像里面的耍五朗八卦棍的。。。到死都听不懂诶。。。